celopera19

novinky

zákazník

Kamenná prodejna

FRbikes.cz shop
Suchovrbenské nám. 2724/7
České Budějovice, 370 06
FRbikes.cz - mapa

25.5.
2013

Test - Norco Sight 650b 2013

Norco je jeden z průkopníků nového rozměru kol 27,5" (650b) v segmentu kol pro trail, allmoutain a enduro ježdění. Jednomu takovému stroji jsme se podívali na zoubek... 

 

Norco Sight 650b a FRbikes test rider Schwara

 

Norco je největší kanadský výrobce jízdních kol všeho druhu, ale v Čechách si Norco udělalo jméno hlavně díky svým DH a freeride modelům. Nyní se nám díky Pedalsportu, novému dovozci Norco do ČR, dostala do rukou allmoutain novinka se 140mm zdvihu na středním rozměru 27,5". Světová média na Norco Sight 650b pějí ódy a tak jsme se na tento bike hodně těšili.

Osazení:

Náš testbike nebyl sériový model, ale individuální stavba z rámového kitu ve velikosti M, nicméně výbava se nejvíce blíží modelu Sight Killer B 2, který přijde na 79 900,-

Komponenty tedy příliš řešit nebudeme a budeme se soustředit na rám a na to jak jízdní vlastnosti ovlivňují větší kola. Rám disponuje zdvihem 140mm, které zajišťuje modifikovaný čtyřčep FSR. Na rámu nechybí žádná z moderních vychytávek jako jsou tapered hlavovka, přímá montáž přesmykače, post mount montáž brzdového třmenu, odnímatelné ISCG úchyty pro napínák a v neposlední řadě pevná osa Syntace X12 (142x12mm). S tím souvisí také geniální upevnění patky dutým šroubem. V případě kolize povolí právě šroub, náhradní je zašroubován v rámu, takže jen vyměníte a jedete dál!  K osazení jen ve zkratce. Tlumič FOX float CDT, sekundovala vidle Rock Shox Revelation. Kolo bylo postaveno na deseti rychlostním shimanu SLX(11-36z), oproti sérii (dvoupřevodník 38 -24z) byl zvolen jednopřevodník v kombinaci s napínákem Shaman. Není to špatná volba, jezdec se nemusí soustředit na přesmykač, řetěz nepadá a vyjet se na tom dá lecos jen si člověk trochu víc mákne. Chce to prostě silný nohy. Přesto bychom pro allmoutain ježdení volili jednopřevodník s 32 nebo 34 zuby, použitá 36ka bylo v kombinaci s většími koly zbytečně "těžká".  Brzdy SLX byly namontovány s 203mm kotouči, tato kombinace z nich udělala ultimátní kotvy. Na takové kolo je to předimenzované řešení, 180mm kotouče by bohatě postačily. Jinak jsou nové shimana SLX a XT našimi favority mezi brzdami, vysoký výkon, dobré dávkování a nejpříjemnější tvar páky na trhu! Sedlovka Rock Shox Reverb je TOP, příjemný byl kokpit od Renthal. Nová enduro řidítka Fat Bar Lite v šířce 740mm byla namontována na 5cm představci (sériovka má stejně široká řidítka a 6cm představec). Kontakt se zemí zajišťovaly naše oblíbené trail gumy Maxxis Ardent, zde v rozmeru 27,5 x 2,5".

 

 

Test:

 S 27,5" koly jsme se už letos setkali při testu pevňáka Leader Fox Seven. Byla to vcelku příjemná zkušenost, která naznačovala, že tato kola budou slušet i kolům pro techničtější ježdění s vyšším zdvihem. Nyní jsme se o tom mohli přesvědčit v praxi.

Kolo jsme řádně otestovali na našich oblíbených trailech okolo Budějc a v kopcích Blanského lesa. Kolo má dobře zvolenou geometrii, která vybízí k ostřejšímu použití, dost nízký střed, zadní stavba pouze 427mm dlouhá, vidle má příjemný úhel 67,5°. Horní rámová trubka je honě nízko a nabízí jezdci spoustu prostoru. Délka kola je na Mko tak akorát. Čtyřčep FSR je hodně aktivní odpružení, Norco si pohrálo s umístěním čepů a úhly vahadel, výsledek je ten, že se kolo při šlapání houpe méně, než starší modely (např Norco Fluid 2011), ale při šlapání v malé rychlosti v rozbitém terénu je znát větší tahání za řetěz. Zadní stavba si při jízdě po rovině a do kopce skvěle rozumí s režimem TRAIL na tlumiči FOX Float CTD. Na tento režim se kolo přestane houpat, zrychlí, ale přesto poslušně zobe výmoly, kameny a kořeny na cestě. Když se kopec obrátí odpružení Norca je na koni, parádně zobe od malých nerovností po velké díry a kořeny bez ztráty na rychlosti. Dobře si poradí i s tvrdými dopady. Zadní stavba je díky pevné ose a kompaktnímu přepákování příkladně tuhá na krut. A co 27,5" kola? Na tohle kolo prostě patří, pokud se na ně nesoustředíte v podstatě o nich nevíte. Kolo je příjemně mrštné, jde dobře do vzduchu, díky kraťounké zadní stavbě není manuál problém. Rozdíl poznáte na měkkém povrchu jako je lesní hrabanka, nebo bahno, kde se kolo odvaluje znatejně lépe neš 26". Také rozbité pasáže s kameny a kořeny zvládá Sight 27,5 díky větším kolům a výbornému odpružení hladšeji, plynuleji a bez velké ztráty rychosti. Jedno jestli je příslušná pasáš z kopce, po rovině, nebo do kopce. Negativně se větší kola projevují snad jen při rychlém překlápění ze zatáčky do zatáčky, ale není to nic, s čím by si jezdec neporadil. Rám s koly spolu tvoří výborně fungující celek, na kterém je radost jezdit. Z kopce je kolo díky nízkému středu a dobře zvolenému úhlu vidlice stabilní (větší kola stabilitu ještě umocňují) a dobře ovladatelné.

 

Krátké video z našeho testování:

Norco Sight 650b test on Pinkbike

 

Norco Sight Killer B je ukázkou toho jak má vypadat moderní allmoutain kolo, lehké, odolné, zábavné, připravené zhltnout velký počet kilometrů a z kopce schopné ukázat svůj sjezdový potenciál.

Norco se snaží prodrat mezi největší světové hrácě a s koly jako je Norco Sight Killer B na to má už hodně nakročeno.

 

 

Pevná osa Sintase a Shimano SLX ...

 

1x10 s napínákem Shaman a převodníkem Renthal 36z.

 

Luxusní kokpit od Renthalu s enduro řidítky Fatbar Lite 740mm

 

V případě zájmu o nová kola Norco nás neváhejte kontaktovat na info@frbikes.cz, nebo přímo u nás v FRbikes shopu.

 

nahoru
TOPlist